RELATIE ONDER DRUK DOOR SLECHTE COMMUNICATIE

Relatie Onder Druk Door Slechte Communicatie

Relatie Onder Druk Door Slechte Communicatie

Blog Article

Relatieondermijning Door Communicatieobstakels


Voor je het goed en wel besefte, waren jullie aan het schreeuwen tegen elkaar. Je weet zelfs vaak niet meer waarover het nu precies ging of wat de aanleiding was... Maar er is hoop, want communicatieproblemen hebben vaak met ‘communicatiestijl’ te maken. Ze zijn gemakkelijk op te lossen als beide partners bereid zijn om hun fouten toe te geven en eraan te werken.


Te veel kritiek op je partner kan je relatie ruïneren. Focus je niet te veel op wat je partner NIET (goed) doet. En moet je daarover toch eens ventileren omdat het je te hoog zit, begin het gesprek dan niet met je verwijt. Het is een slechte start die defensief gedrag en boosheid uitlokt.


Wat moet je wel doen? Wil je een bepaalde ergernis kwijt, begin dan met je partner eerst te bedanken of te complimenteren voor iets wat hij wel (goed) doet. Daarna formuleer je je negatieve commentaar op een vriendelijke manier als een gevoelservaring in de ik-vorm. Bv. ‘Ik ben blij dat je eraan gedacht hebt om brood te halen, maar ik ben wel wat ontgoocheld dat je onze afspraak van vanavond bent vergeten.


Geef je je partner de schuld voor elke netelige situatie en stel je je altijd defensief op, dan rem je meteen alle verdere opbouwende conversatie af. In een vaste relatie moet elk van beiden de verantwoordelijkheid nemen voor zijn eigen daden. Wat moet je wel doen? Denk er eens over na welke rol jouw daden/acties spelen in de totstandkoming van het probleem.


Relatieproblemen Door Gebrekkige Communicatievaardigheden


Terwijl je partner aan het woord is, zit je misschien al te popelen tot hij zijn zin afmaakt. Want dan kan jij die zeer belangrijke gedachte die nu in je hoofd speelt, eens goed onder woorden brengen. Dat is een situatie die vaak voorkomt, maar die je zeker moet vermijden! Want als je al denkt aan wat je zelf straks zult zeggen, dan luister je niet echt naar de persoon die aan het spreken is.


Onderbreek je partner ook niet, laat hem eerst rustig zijn zegje doen zelfs al onderbreekt hij dat even met een rustpauze om zijn gedachten te ordenen. Wat moet je wel doen? Probeer de stem in je hoofd stil te houden en luister naar de stem van je partner en naar wat hij zegt.


Wie door één oog kijkt, mist het volledige landschap! Als je een gesprek aanknoopt met de behoefte om gelijk te hebben/te krijgen, loop je gegarandeerd met je hoofd tegen de muur. Je focussen op ‘fouten’ in de redeneringen van je partner is eveneens een verkeerde strategie. Het doel van een constructief gesprek is een boodschap delen en gevoelens uitwisselen.


Het gaat niet over gelijk hebben, dat is kortetermijnvisie die je even een goed gevoel geeft maar al snel uitmondt in frustraties! Wat moet je wel doen? Vergeet de zoete smaak van weerwraak of gerechtigheid en concentreer je op de ‘klik’ met je partner, op begrijpen en begrepen worden. Probeer de situatie niet alleen te bekijken vanuit je eigen standpunt.


Communicatiedysfunctie En Relatie-implosie


Begin niet te praten over ergernissen of problemen die geen verband houden met het gespreksonderwerp. Het aankaarten van zo’n zijpiste wordt vaak als verdedigingsmechanisme gebruikt wanneer er een onaangenaam of bedreigend gesprek in de lucht hangt (bv. een gesprek over een financiële kwestie die uitmondt op een ruzie over de opvoeding van de kinderen.) Zo’n zijpiste wordt vaak aangegrepen om de bal terug te kaatsen wanneer men zich in de hoek geduwd voelt.


Als dat toch gebeurt, breng het dan terug naar het initiële discussiepunt tot het probleem is opgelost. De verleiding is groot... Je partner maakt je boos of ongelukkig en je wil hem tonen hoe hard dat aankomt. (On)bewust zeg je iets of doe je iets dat je partner op stang jaagt.


Communicatiefouten En Relatieproblemen


Nog erger is een kwetsende uitspraak die volledig buiten de kwestie staat. Zo’n uithaal verpest het gesprek helemaal en leidt tot een klinkende ruzie of een muur van stilzwijgen aan de andere kant. Wat moet je wel doen? Denk vooraf aan de items waarvan je weet dat ze je partner op stang zullen jagen en probeer die ten allen koste te vermijden.


Duw jezelf niet op het achterplan, kom op voor je mening en voor jezelf. Liefde is geven en nemen. ‘Some you win and some you lose’! Verwacht ook niet dat je partner instinctief aanvoelt wat jij wilt of nodig hebt. Je partner kan geen gedachten lezen en jij trouwens ook niet.


Zo hou je jezelf open voor communicatie en toon je die bereidheid ook aan je partner. Probeer niet om een goed gesprek te voeren wanneer je eronderdoor zit. Als je een vat boordevol emoties bent, verhoogt je bloeddruk en haakt je logisch denken af. In deze omstandigheden heeft het geen zin om verder te blijven praten.


Communicatie-uitdagingen In Liefdesrelaties


Anderzijds mag je de interactie ook niet afsluiten en je in stilzwijgen wentelen. Zwijgen kan goud zijn, maar als je de deur (letterlijk en figuurlijk) toeslaat, blokkeer je ook de weg naar een oplossing. Wat moet je wel doen? Probeer je emoties onder controle te houden. Lukt het niet en raak je plots overspoeld door emoties of ben je helemaal overstuur, vraag dan om even te pauzeren en haal een frisse neus.


Cynisme en hatelijke opmerkingen horen niet thuis in een goede relatie. Wat moet je wel doen? Zoek het positieve in het karakter van je partner en breng dat ook onder woorden. Toon respect, ook bij moeilijke momenten en als jullie van mening verschillen. Bedank je partner als hij (iets) toegeeft of je een plezier doet.


Relatieverstoring Door Miscommunicatie


Relatieverbrijzeling Door CommunicatiefoutenCommunicatiebreuken En Relationele Afstand

Om niet telkens hij/zij en zijn/haar te moeten vermelden, werden enkel hij en zijn gebruikt. Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten. Gerelateerde artikels Gerelateerde rubrieken .


Verwachtingen op elkaar afstemmen in je relatie De verwachtingen waren zo hooggespannen, maar geleidelijk of opeens kun je erachter komen dat je toch uit elkaar bent gegroeid. Je lijkt als partners...


Communicatiedisfunctie En RelatieontbindingRelatieproblemen Door Gebrekkige Communicatievaardigheden

Is er geen communicatie mogelijk met slecht communiceren relatie je ex? Ik ben Sjoerd Uitenbroek, scheidingsbemiddelaar/mediator bij ResolveVisie. Daarnaast ben ik zelfstandig NLP Master, Systeemcoach en trainer Systemisch Werk in omgeving Den Haag en Zoetermeer. Laat ik in deze blog eens kijken naar de communicatie tussen (ex-)partners. Immers bij een scheiding is vrijwel altijd de communicatie tussen partijen verstoord.


Communicatiedisfunctie En Relatieontbinding


Vaak was er al een verschil in communicatie binnen de relatie en nu partijen uit elkaar zijn, worden de verschillen wel heel zichtbaar. Als er kinderen in het spel zijn, wil je als ouders door een deur kunnen. Beter communiceren Goede met je ex is daarbij essentieel. Misschien heb je het gevoel dat er geen communicatie mogelijk is met je ex.


Realiseer je dat wat een ieder doet, dus ook communiceren, voorkomt uit de intentie om in een bepaalde behoefte te voorzien. Wil ik communiceren met een ander dan zal ik dienen te onderzoeken of de ander ook met mij wil communiceren. M.a.w. communicatie bestaat bij de vrijwilligheid en autonomie van een ieder die deelneemt.

Report this page